כיס המרה

כיס המרה הוא איבר קטן שתפקידו בגוף הוא שולי. בניגוד לדעה הרווחת, לא מדובר באיבר מיותר, אך הסרתו אינה פוגעת בתפקוד מערכת העיכול ולכן בעיות בכיס המרה, שנובעות בדרך כלל מהיווצרות אבנים בדרכי המרה, מטופלות באמצעות ניתוח כריתת כיס מרה בשיטה הלפרוסקופית. הניתוח הוא ניתוח פשוט שנמשך כשעה וחצי, ולאחריו יכול המנותח לחזור לשגרה כעבור שבועיים.
כיס המרה הוא איבר קטן דמוי אגס בגודל של 7-10 ס"מ, הממוקם בצידו הימני התחתון של הכבד ומחובר אליו באמצעות רקמה רפויה. תפקידו של כיס המרה, שנפחו מגיע לכדי 30-50 מ"ל, הוא לאגור את נוזל המרה המיוצר בכבד, ולשחרר אותו דרך צינורית ייעודית אל התריסריון כדי לסייע בתהליכי העיכול לאחר הגעת מזון אל מערכת העיכול. נוזל המרה מסייע בתהליך העיכול בכלל, ובפירוק שומנים בפרט. רובן המכריע של מחלות כיס מרה, נובע מהיווצרות אבנים בצינורית המחברת בין כיס המרה ובין התריסריון, באופן שיוצר חסימה למעבר נוזל המרה בשעת הצורך.

מהם הסימפטומים לאבנים בכיס המרה?

חסימת כיס המרה יכולה לבוא לידי ביטוי ברמות חומרה שונות, כשבמקרים הקלים יותר ניתן להתגבר על הבעיה באמצעות שינוי הרגלי תזונה וטיפול תרופתי, בעוד שבמקרים היותר חמורים, יש לבצע תהליך כירורגי של כריתת כיס מרה. סתימה של צינורית כיס המרה תבוא לידי ביטוי בהופעת כאבי בטן חריפים, התפתחות דלקת בכיס המרה, הקאה תדירה ועליית חום. כמו כן, חסימה של צינור כיס המרה הראשי, יכולה להוביל לחסימה של הכבד ולהתפתחות צהבת. שכיחות מחלת כיס מרה באוכלוסייה עומדת על 10%-20%, אך רק חלק קטן מהסובלים ממנה יאלצו לעבור את התהליך של כריתת כיס מרה.

כיצד מאובחנות אבנים בכיס המרה?

אבחון אבנים בכיס המרה יכול להתבצע באמצעות אולטרה סאונד בטן, ועל אף שישנם מקרים בהם האבחון מושג בטעות, תוך כדי אולטרה סאונד בטן בהקשר אחר, במרבית הפעמים, הבדיקה היא יזומה לאחר תלונות של המטופל על כאבי בטן קשים והופעת סימפטומים נוספים המאפיינים את מחלת כיס המרה. לאחר אבחון הבעיה, יש לאבחן גם את רמת חומרתה ולקבל החלטה לגבי הטיפול המתאים לה. בכל מקרה, לא מדובר בבעיה שחולפת מעצמה, ולכן בכל מקרה ומקרה יש להגיש את הטיפול הנדרש, החל משינוי תזונתי ועד ניתוח כירורגי.

כיצד מבוצע ניתוח כריתת כיס מרה?

ניתוח כריתת כיס מרה מבוצע כיום בעיקר על פי השיטה הלפרוסקופית ותחת הרדמה מלאה. ככלל, בכל מקרה של ניתוח כירורגי לטיפול בכיס המרה, הפעולה המבוצעת היא כריתת כיס המרה, וזאת על מנת להימנע מחזרת הבעיה על עצמה במועד מאוחר יותר. במסגרת הניתוח, מבצע הרופא שניים שלושה חתכים קטנים באזור הבטן, דרכם מוחדרים אנדוסקופים ייחודיים ובראשם מצלמה, אמצעי תאורה וכלי ניתוח זעירים המותאמים למשימה הספציפית. באמצעות גז פחמן דו חמצני, מנפח צוות הניתוח את בטן המטופל, על מנת לייצר גישה ישירה אל אזור כיס המרה.
עם ההגעה לכיס המרה, מבצע הרופא ניתוק של כלי הדם מכיס המרה וכריתה של הכיס עצמו. כמו כן, במהלך הניתוח, בוחן הרופא קיומן של אבנים בדרכי המרה, ובמידה וקיימות כאלה, הוא מבצע ריסוק של אותן אבנים וסילוק שלהן מגוף המטופל. לאחר סיום הטיפול, מבצעים תפירה של פתחי הכניסה לבטן ובזאת מסתיים הניתוח. לאחר ביצוע הכריתה, ממשיך נוזל המרה לזרום ישירות מהכבד אל התריסריון כך שבפועל לא נוצרת פגיעה כלשהי בפעילות של מערכת העיכול.

מהו תהליך ההחלמה הצפוי לאחר הניתוח?

ניתוח כריתת כיס מרה נמשך פרק זמן של שעה עד שעה וחצי, שלאחריהם מועבר המטופל לשעתיים התאוששות. מרבית המטופלים ישוחררו מבית החולים כבר ביום שלמחרת ויוכלו לחזור לשגרה ופעילות מלאה כבר לאחר שבועיים. הסיכונים בניתוח כריתת כיס מרה הם בדרך כלל סיכונים גנריים שמאפיינים כל ניתוח כירורגי, ובסך הכל מדובר בניתוח פשוט יחסית בעל שיעור הצלחה של מעל 95%.

טיפולים נוספים

בקע

בקע, או הרניה, הוא קרע במעטפת הרקמות סביב איבר פנימי,

מעקף קיבה

ניתוח מעקף קיבה הוא ניתוח, המיועד להתמודדות עם השמנת יתר

שרוול קיבה

שרוול קיבה הוא ניתוח המיועד לטיפול בעודף משקל חריג, ונחשב