מעקף קיבה

ניתוח מעקף קיבה הוא ניתוח, המיועד להתמודדות עם השמנת יתר חולנית ברמה של BMI 35-40 ומעלה. הניתוח מבוצע בשיטה הלפרוסקופית ומבוסס על חלוקת הקיבה לשני כיסים, והותרת כיס קטן בנפח של כ-30 סמ"ק כחלק הפעיל של הקיבה. ניתוח זה מאפשר לקצר את אזור ספיגת המזון במערכת העיכול ולהגביל את כמות האוכל שיכול המטופל להכניס לגופו.
ניתוח מעקף קיבה הוא ניתוח המיועד להתמודדות עם מצבים של עודף משקל חריג, וחוסר יכולת של המטופל להפחית ממשקלו באופן עצמאי. מטרתו של הניתוח היא להוביל להקטנה משמעותית של קיבולת הקיבה, באופן שיאפשר ליצור תחושת שובע גם לאחר אכילה מועטה, וכן באופן שיאפשר להפחית משמעותית את הפרשת הורמון הרעב.

ניתוח מעקף קיבה בוצע לראשונה לפני כ-45 שנה ונחשב לניתוח השכיח ביותר בתחום של הפחתת נפח הקיבה למטרת הורדת משקל. בתחילה, היה מבוצע הניתוח באמצעות פתיחת הבטן, אך כיום, וכבר לפני 20 שנה, מבוצע הניתוח באמצעות השיטה הלפרוסקופית, המיושמת בהיקף של 95% מכלל ניתוחי מעקף קיבה. שיטה זו מאפשרת לחדור אל חלל הבטן ולבצע את ההליך הכירורגי באמצעות מספר חתכים קטנים בבטן וללא פתיחתה.

למי מתאים ניתוח מעקף קיבה?

בדומה לניתוחים דומים, המיועדים להתמודדות עם משקל עודף, גם ניתוח מעקף קיבה מבוצע לאחר אבחון דקדקני של רופא, ולאחר שאובחנה השמנת יתר חולנית. השמנת יתר חולנית באה לידי ביטוי בשני מישורים מרכזיים:
מישור רפואי – כל אדם שסובל ממשקל עודף בהיקף של BMI 40 ומעלה, או BMI 35 עם מחלות רקע כמו לחץ דם, בעיות פוריות וכדומה
מישור התנהגותי – כל אדם הסובל מסממנים של אכילה אובססיבית, מרובת פחמימות וסוכר
חשוב לציין כי, ביצוע הניתוח מותנה בעמידה בתנאי הרפואי של רמת עודף המשקל, מעבר לתנאי ההתנהגותי שנועד רק לחזק ולתמוך בזה הרפואי. כמו כן, הניתוח יכול להישלל מאנשים הסובלים מבעיות שונות כמו מחלות מעיים, אנשים שנוטלים תרופות נוגדות דלקת במינונים גבוהים, אנשים שסובלים או סבלו מכיב פפטי, אנשים שעברו ניתוחי מעיים מרובים ואנשים בסיכון למחלות ממאירות בגלל היסטוריה משפחתית או גנטית, להם יאושר הניתוח רק לאחר ובהתאם לבדיקות מקדימות מקיפות.

כיצד מבוצע ניתוח מעקף קיבה?

לאורך השנים, יושמו מספר טכניקות לניתוח מעקף קיבה, אך הטכניקה המקובלת כיום מבוססת על חלוקת הקיבה לשני חלקים: הכיס הקריבני והכיס הרחיקני. המדובר בשני חלקים הנמצאים באופן מובנה בקיבה, ובמסגרת הניתוח מבוצעת הפרדה בין שני הכיסים, וזאת באמצעות מכשיר הנקרא 'מכלב' ואשר יודע לבצע חיתוך של הרקמות ואיחוי של פצעי החיתוך בו זמנית. לאחר הניתוח, נותר למעשה אך ורק הכיס הקריבני, שנפחו עומד על 20-30 סמ"ק, פעיל לצורך עיכול המזון. המשמעות של הדברים היא שבאמצעות ניתוח זה מבוצעת הקטנה של נפח הקיבה מנפח של 1,000-1,500 סמ"ק, לכ-30 סמ"ק בלבד.
לאחר ביצוע ההפרדה בין כיסי הקיבה, מבצע הרופא התאמה של המעי הדק למבנה החדש של הקיבה, על מנת להבטיח ניקוז אפקטיבי של מיצי הקיבה מהכיס הרחיקני שהפך לבלתי פעיל. התוצאה של ניתוח מעקף קיבה באה לידי ביטוי בנפח קטן יותר של הקיבה, מעי קצר יותר ונטרול של התריסריון, מה שמגביל את כמות האוכל שניתן להכניס לגוף, מקצר מאוד את אזור ספיגת המזון במערכת העיכול, ומסייע ביצירת תהליך הרזיה דרסטי. פרוצדורת הניתוח שתיארנו לעיל, התפתחה לאורך שנים של ביצוע הניתוח ברחבי העולם, ושילוב שינויים ושיפורים עד לפרוצדורה הנוכחית.
לאחר הניתוח, נדרש המטופל להיעזר בזונדה וקתטר המוסרים לאחר כיממה. כמו כן, במהלך הימים הראשונים לאחר הניתוח, על המטופל להימנע משכיבה רציפה למשך שעות ארוכות על מנת למנוע סיכון לתסחיף ריאתי. הכאבים לאחר הניתוח הם בדרך כלל קלים, ועל פי הצורך ניתן ליטול משככי כאבים סטנדרטיים. חזרה לשגרה ופעילות מלאה צפויה לאחר כשבוע עד שבועיים.

טיפולים נוספים

בקע

בקע, או הרניה, הוא קרע במעטפת הרקמות סביב איבר פנימי,

כיס המרה

כיס המרה הוא איבר קטן שתפקידו בגוף הוא שולי. בניגוד

שרוול קיבה

שרוול קיבה הוא ניתוח המיועד לטיפול בעודף משקל חריג, ונחשב