שרוול קיבה

שרוול קיבה הוא ניתוח המיועד לטיפול בעודף משקל חריג, ונחשב לניתוח האפקטיבי ביותר בקטגוריה זו, שכוללת גם ניתוח מעקף תריסריון ומעקף קיבה. הניתוח מיועד להקטין את נפח הקיבה לכ-50 סמ"ק ולהוביל לאובדן משקל של כ-60% ויותר מעודף המשקל. הניתוח עצמו מבוצע באמצעות השיטה הלפרוסקופית ואינו כרוך בפתיחה של הבטן.
שרוול קיבה הוא ניתוח, המיועד לטיפול במקרים של השמנת יתר ותפקידו להקטין את נפח הקיבה לנפח של כ-50 סמ"ק במטרה להשפיע על תחושת הרעב ולהוביל להפחתה משמעותית בהיקף האכילה. ניתוח שרוול קיבה הוא ניתוח המבוצע באמצעות השיטה הלפרוסקופית, וייחודו מול ניתוחים משיקים אחרים כדוגמת מעקב קיבה, טבעת או מעקף תריסריון, נובע מכך שמדובר בהליך רסטרקטיבי מגביל, שאינו מוביל למצב של תת-ספיגה כפי שנגרם בשיטות הניתוח האחרות.

הקונספט המרכזי שעומד מאחורי ניתוח שרוול קיבה, מבוסס על הפחתה משמעותית של הורמון הרעב, גרלין, שמקורו בקיבה. במסגרת ניתוח זה, מטרה זו מושגת באמצעות הסרה של כ-75% מנפח הקיבה, ולמעשה בנייה מחדש של הקיבה בתצורת צינור המשכי לצינור הוושט. כאמור, מהלך זה מוביל להפחתה של נפח הקיבה מנפח של 1,000-1,500 סמ"ק עד לכדי 50 סמ"ק. השפעת הניתוח היא מיידית ועל פי עדות מטופלים, כבר ביום שלמחרת הניתוח ניתן לחוש תחושת שובע ייחודית, משם מתחיל תהליך של הפחתת האכילה וירידה במשקל בהיקף של כ-60% מעודף המשקל ויותר.

למי מיועד ניתוח שרוול קיבה?

ניתוח שרוול קיבה הוא ניתוח המיושם בכפוף לאבחון מקדים של מצב המטופל. בעבר, נועד ניתוח שרוול קיבה לטיפול בבעלי עודף משקל BMI 50 ומעלה, וזאת כשלב ראשון בתהליך ניתוחי שלאחריו מבוצע גם ניתוח מעקף תריסריון או מעקף קיבה כעבור שנה. יחד עם זאת, הניסיון שנצבר סביב ניתוח זה לאורך השנים, מצביע על רמת יעילות גבוהה מאוד של הניתוח, באופן שאינו מחייב כלל את הניתוחים העוקבים. הצלחת הניתוח הובילה גם להרחבת היישום שלו עבור בעלי עודף משקל בהיקפים נמוכים יותר. כיום, מבוצע ניתוח שרוול קיבה אצל אנשים הסובלים מעודף משקל בהיקף של BMI 40 ומעלה, או בבעלי עודף משקל בהיקף של BMI 35 ומעלה עם מחלות נלוות כדוגמת יתר לחץ דם, בעיות פוריות וכן הלאה. ניתוח שרוול קיבה גם אינו כרוך בשינויים במבנה המעי, ולכן אינו כרוך בחיתוך דופן הבטן. עובדה פשוטה זו מפחיתה מאוד את רמת הסיכון להופעת סיבוכים וזיהומים ביחס לניתוחים משיקים אלטרנטיביים.

ניתוח בשיטה הלפרוסקופית

תהליך הניתוח מתחיל זמן רב לפני שנשכב המטופל על שולחן הניתוח. תהליך הניתוח כרוך בשורה של בדיקות מקדימות, שהמרכזיות שבהן כוללות את הבדיקות הבאות:
  • בדיקות דם כלליות
  • אק"ג וצילום חוזה
  • בדיקות תפקודי ריאות
  • צילום קיבה ואולטראסאונד בטן
  • הערכה פסיכיאטרית
  • הערכה תזונתית
ככל שמתקרב מועד הניתוח על המטופל להתאים את התזונה האישית על פי הוראות הרופאים. בשבועיים שלפני הניתוח יש להיכנס לדיאטה דלת פחמימות וביום שלפני הניתוח יש לאכול מזון דל תאית בלבד. כמן כן, על המטופל להפסיק עם האוכל עד הצהריים ולעבור למצב של צום מלא החל מחצות שלפני הניתוח. הניתוח עצמו מבוצע תחת הרדמה מלאה בפיקוח מלא של רופא מרדים וצוות חדר ניתוח מלא.

מהלך הניתוח ותהליך ההחלמה

ניתוח שרוול קיבה מבוצע באמצעות טכניקת הניתוח הלפרוסקופי, במסגרתו מבוצעים 4-7 חתכים בחלל הבטן, דרכם מוחדרים צינורות דקיקים שבראשם מקובעת מצלמה, אמצעי תאורה וכלי ניתוח זעירים. באמצעות מכשירי הניתוח המותקנים בקצה הצינורות השונים, מבוצעת סקירה של הבטן העליונה, ובהמשך לכך מורם הכבד ממקומו על מנת שניתן יהיה לבחון את אזור החיבור בין הוושט והקיבה. בתהליך הדרגתי, מסיר הרופא נתחים קטנים מן הקיבה עד שנותר המבנה הצינורי בנפח של 50 סמ"ק כנדרש. לאחר הניתוח, מבוצעות מספר בדיקות לרבות צילום בליעה, על מנת לבחון את תפקוד מערכת העיכול לאחר השינוי שעברה. בימים הראשונים לאחר הניתוח, עלול המנותח לחוש כאבים שהולכים ופוחתים ככל שחולפים הימים ואשר איתם ניתן להתמודד באמצעות משככי כאבים סטנדרטיים. כמו כן, תחושת השובע באה לידי ביטוי כבר ביממה שלאחר הניתוח, וחזרה לפעילות מלאה אפשרית כבר לאחר שבוע עד שבועיים ממועד הניתוח.

טיפולים נוספים

בקע

בקע, או הרניה, הוא קרע במעטפת הרקמות סביב איבר פנימי,

כיס המרה

כיס המרה הוא איבר קטן שתפקידו בגוף הוא שולי. בניגוד

מעקף קיבה

ניתוח מעקף קיבה הוא ניתוח, המיועד להתמודדות עם השמנת יתר